Skåne runt

Konceptet är enkelt. Cykla varvet längs med Skånes gränser i ett sträck (60mil). Ingen av oss hade en aning om vad vi gav oss in på då randonneurandet ses som något obskyrt för kufar som inte kan hålla sig till klungkörningens principer.

Hur som helst, taktiken var att undvika zon 3 och uppåt. Hålla stopptiden till minimum och hoppas på ett rullsnitt mellan 27 och 28kmh. Då borde vi ha en rimlig chans att göra varvet på 24tim. Fram till ”middagsstoppet” i Olofström låg vi bra till med en sammanlagd stopptid på endast 36min, därefter gick det bara utför. Alldeles för lång middag, extra stopp för klädbyte inför natten + sadeljustering, nattstopp i Åsljunga för att fylla på energi inför nattens wasteland då Bjärrehalvön och Mölle inte har något nattöppet erbjuda förutom en och annan nattklubb i Båstad.

Passagen från Olofström till Lönsboda var lika vacker som utmanande med sin böljande topografi. Skymningen över dimmtunga ängar med rådjur och ugglor var magisk. Halvlek klarade vi ändå med 20min marginal (300km/11:40tim). Vid 01:30tiden passerade vi några stekare och 400km mellan Hasslöv och Båstad. Ute i Torekov blåste det rejält och vi befarade fatal motvind resterande 15mil. Inåt landet bedarrade vinden och vi såg solen glödande smyga sig fram över hallandsåsen på vägen mot Kullens fyr och jakten tog fart igen.

Vid det här laget var Erik ganska långt ner i källaren. Vi hade sedan länge slutat prata med varandra, men man kunde ana att vi hade lite olika taktik. Daniel mådde jävligt illa så fort vi stannade och Erik hade ont lite överallt och bonken lurade bakom varenda motlut. I Sofiero började jag yra och hade svårt att fokusera, plötsligt nickade jag till och jag förstod att det är nog fan sömnen som vill ha sitt. In med ett grönt S-märke på tungan och jag är game igen.

Erik ville tvunget ha en frukostmacka på Cirke-K i Helsingborg varpå jag panikade eftersom jag fortfarande hade siktet inställt på sub24tim. Tystnaden i tvåmannaklungan tätnade. Efter Helsingborg i motvinden blev det således tröskelpass till Malmö kombinerat med avancerad matematik om snitthastigheter, totaltid, ETA och uppskattad kapacitet. Btw. Älskar stretchen mellan havet och Järavallen mot Barsebäck. Bra skick där!

När vi närmade oss Lomma kändes det som vi fått grepp om situationen och utanför Sydsvenskanhuset når vi 600km med fem minuter till godo. Därefter bonkar både jag och Erik och sällan har någon cyklat långsammare genom Malmö. En mer eller mindre perfekt långpanna med hållkäftengnet till failure på slutet.

mail[at]musette.se

+46 735290590